Glovemaking history at Jokamuovi 

I sukupolvi 1960-1978

Käsinetehtaan tarina alkoi Evijärveltä vuonna 1960, kun Matti Jokela ja Esko Sulkakoski päättivät puolisoineen aloittaa muovipintaisten käsineiden valmistuksen ja perustivat Tmi Jokamuovin. Työnjako oli selvä: Matti hoiti tekniikan ja Esko talouden. Ensimmäinen Sujo -käsineiden tuotantovuosi toimittiin vuokratussa omakotitalossa ja vuoteen 1964 saakka muovit sekoiteltiin Matin kotona ja hanskat paistettiin Eskon luona. Työntekijöitä oli neljä ja myös sen ajan etätyötä tehtiin, eli kotiompelijat hoitivat käsinevuorien ompelun. Eskon puoliso Raili toimi yrityksen tuotannossa ja huolehti henkilöstöstä. Raili huolehtii edelleen jälkipolvien jaksamisesta ja muistaa kysyä, miten yrityksellä menee.

Vuonna 1965 ostettiin ensimmäinen oma tontti ja aloitettiin ajanmukaisten tuotantotilojen rakentaminen. 1970-luvulla alkoi käsineiden vienti ulkomaille, ensin Ruotsiin ja Norjaan, mutta pian vaihtokauppana myös Neuvostoliittoon.

Viennin osuus oli 70-luvun lopulla jo 50 % ja tuotantotilojen ensimmäinen laajennus toteutettiin pääosin Neuvostokaupan ansiosta.

Tmi Jokamuovista tuli Jokamuovi Oy vuonna 1977 ja samalla osakkaita tuli lisää molemmista suvuista.

 

II sukupolvi 1979-2001

Uusi sukupolvi tuli mukaan yrityksen toimintaan vuonna 1979, kun Eskon nuorempi poika Pekka, yhdessä vaimonsa Tuulikki Sulkakosken kanssa, hyppäsi ennakkoluulottomasti hanskakauppaan mukaan.

Matti Jokela ja vähitellen koko Jokelan suku jäi pois yrityksen operatiivisesta toiminnasta 80-luvun puolessa välissä. Samaan aikaan hiipui myös hyvin alkanut Neuvostoliiton kauppa. Nuorilla yrittäjillä riitti kuitenkin rohkeutta laman kynnyksellä, joten kun Nokian Kumituote halusi vuonna 1988 myydä Ähtävällä sijainneen käsinetehtaansa koneet Jokamuovi Oy:lle, tehtiin toinen laajennus tuotantotiloihin. Liiketoimintaoston myötä saatiin lisää tuotteita, markkinoita ja näkyvyyttä. Viennin osuus oli tässä vaiheessa n. 20 %.

Toisen sukupolven ehkä suurin ponnistus oli kuitenkin vasta edessä. Suomi liittyi Euroopan Unioniin vuonna 1995 ja se tarkoitti käsinevalmistajalle siirtymistä suojainten valmistukseen. Tuotteet testattiin, sertifioitiin ja CE merkittiin. Myös ISO 9001 laatujärjestelmää alettiin rakentamaan ja palkattiin uusia henkilöitä tuotantoon, markkinointiin ja taloushallintoon. Venäjän vienti saatiin myös käyntiin 90-luvulla ja se onkin ollut merkittävässä osassa siitä lähtien. Tuotemerkiksi vaihtui JokaSafe.

Pekasta tuli toimitusjohtaja vuonna 2001.

 

III sukupolvi 2001 -

Yrityksen kolmas sukupolvi, Pekan ja Tuulikin vanhin lapsi, Karoliina Sulkakoski, tuli yritykseen töihin jo opiskelujensa ohessa 2000-luvun alussa. Tässä vaiheessa yritys työllisti jo lähes 20 henkilöä ja koska Tuulikki vastasi tuotannon sujumisesta ja henkilöstöstä ja Pekka kotimaan myynnistä, löytyi Karoliinan työnkuva luonnollisesti viennistä ja taloushallinnosta. Esko halusikin siirtää talousosaamistaan Karoliinalle ja oli vielä eläkkeelläkin vahvasti mukana yrityksen toiminnassa. Virallinen sukupolven vaihdos tehtiin Isoisä Eskon ja Karoliinan välillä vuonna 2009 ja näin Pekka ja Tuulikki saivat yhtiökumppaniksi tyttärensä.

Esko menehtyi vuonna 2016, korkeassa, lähes 89 vuoden iässä ja Karoliinasta tuli yrityksen historian kolmas toimitusjohtaja vuonna 2017. Pekka aloitti hallituksen puheenjohtajana lähes 20 vuoden toimitusjohtajuuden jälkeen. Tuulikki jäi eläkkeelle vuonna 2018 ja samalla yhtiöön tuli uusi osakas, Oy Verman Ab. Vuonna 2019, nimi vaihdettiin kansainvälisemmäksi Jokasafe Oy:ksi.

Tänä päivänä liikevaihdosta yli puolet tulee viennistä ja käsineitä toimitetaan jopa 25 eri maahan. Käsineiden raaka-aineita tuodaan viidestä eri maasta ja yrityksellä onkin yhteistyöverkostoja eri puolilla maailmaa. 60 vuoden aikana on jo opittu, että laatuun kannattaa panostaa ja että kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse, riittää, että osaa kysyä apua. Myös Jokelan sukua on saatu takaisin mukaan yrityksen toimintaan.